Walne Zebranie 27-28 maja 2009

27- 28 maja 2009 r. odbyło się kolejne Walne Zebranie członków Ogólnopolskiej Federacji Organizacji Pozarządowych. Program Zebrania był napięty i różnorodny. Pierwszego dnia rozpoczęliśmy debatą „Do czego organizacjom potrzebny jest Parlament Europejski?” Inspiracją do zorganizowania debaty – oprócz trwającej kampanii wyborczej do Europarlamentu – stał się Manifest zorganizowanych obywateli Europy, którego sygnatariuszem jest OFOP. Treść manifestu została wcześniej rozesłana pocztą elektroniczną do wszystkich organizacji członkowskich.

Gośćmi panelu dyskusyjnego byli:

• Marzena Mendza- Drozd– przedstawicielka NGO w Europejskim Komitecie Społeczno- Ekonomicznym,
  • Róża Rzeplińska– wiceprezes Stowarzyszenia art. 61,
  • Agata Wiśniewska– przewodnicząca Grupy Roboczej ds. Społeczeństwa Obywatelskiego przy Komitecie Koordynacyjnym Narodowych Strategicznych Ram Odniesienia,
  • Marcin Wojtalik z Instytutu Globalnej Odpowiedzialności.

(na zdjęciu poniżej)

panel2_09

Dyskusję prowadzili Anna Mazgal – Dyrektorka Programu Rzecznictwa i Współpracy Międzynarodowej OFOP oraz Przemysław Kalinka – Koordynator ds. Funduszy Unijnych z Polskiej Zielonej Sieci. Spotkanie rozpoczęło się prezentacjami gości panelu dyskusyjnego, gdzie m.in. Róża Rzeplińska przedstawiając program Kandydaci 2009, namawiała do niegłosowania w ciemno i sprawdzenia na stronie programu, jakie poglądy mają kandydaci do PE, a zakończyło się wspólną dyskusją i próbą odpowiedzi na główne pytanie zawarte w temacie debaty, czyli do czego organizacjom pozarządowym PE może być potrzebny. Odpowiedzi padały różne, z jednej strony Marcin Wojtalik z Instytutu Globalnej Odpowiedzialność podkreślił, że z perspektywy działalności jego organizacji europosłowie, szczególnie zagraniczni, biorą aktywny udział w nagłaśnianiu ważnych kwestii związanych z globalną odpowiedzialnością, nie tylko na poziomie europejskim, ale i na poziomie poszczególnych krajów członkowskich. Z drugiej strony, Marzena Mendza- Drozd zauważyła, że rola Parlamentu Europejskiego staje się coraz większa, a sytuacja ta ulegnie jeszcze zmianie po ewentualnym wejściu w życie Traktatu Lizbońskiego. Natomiast trzeba mieć jednocześnie świadomość, że PE w pierwszej kolejności ma na względzie samych obywateli. Organizacje zatem mogą korzystać z jego pośrednictwa lub pomocy jako wyraziciele interesów osób, w imieniu których występują lub na rzecz których działają. Wszyscy uczestnicy spotkania pozytywnie odnieśli się do idei Manifestu zorganizowanych obywateli Europy oraz do ważności postulatów w nim zawartych. Manifest został rozesłany z prośbą o ustosunkowanie się do jego postulatów do wszystkich komitetów wyborczych. Do dnia 27 maja odpowiedziały dwa komitety w tej sprawie: Samoobrony RP oraz Platformy Obywatelskiej RP. Niedługo napiszemy więcej o stanowiskach komitetów.

Po debacie w Ośrodku ZHP na Cyplu Czerniakowskim odbyło się spotkanie przy ognisku, podczas którego uroczyście otwarte zostało tegoroczne Walne Zebranie OFOP. Zaprosiliśmy wielu gości na to wydarzenie, między innymi członków Rady Działalności Pożytku Publicznego III kadencji, jak i minionych kadencji, którym wręczone zostały specjalne podziękowania za ich pracę oraz dla członków nowej kadencji specjalne „weksle zaufania” OFOP, związane z przyszłą działalnością nowej Rady.

Kuba_i_Marzena ognisko_Kuba_weksel

Na zdjęciach od lewej: K.Wygnański, M.Mendza-Drozd, Z.Lange, U.Jaworska, K.Wygnański

Czas Walnego Zebrania to nie tylko obrady plenarne, podejmowanie uchwał, zatwierdzanie raportów z działalności Federacji za poprzedni rok (więcej poniżej w informacji z drugiego dnia WZ), to również najlepsza okazja do świętowania faktu istnienia Federacji oraz momentu spotkania przedstawicieli NGOsów z całej Polski na co dzień działających w różnych dziedzinach i na różnym szczeblu . Dlatego chcąc stworzyć miłą i nieformalną atmosferę, podczas ogniska przygotowano w tym roku wiele atrakcji. Był recital gitarzysty klasycznego Pana Arkadiusza Mikołajczuka, jam bębniarski, fire show, wizualizacja przygotowane przez agencję muzyczną NIEZŁA- AGENTKA w ramach Zielone Poprzeszkadzaj Trochę 8, oprócz tego nie mogło zabraknąć wspólnego pieczenia kiełbasek oraz poczęstunku dla wegetarian. Za pomoc w organizacji ogniska szczególne podziękowania należą się Panu Jackowi Bobowicz z ośrodka ZHP Cypel Czerniakowski oraz Honoracie Kożuchowskiej z Agencji Muzycznej Niezła – Agentka i wszystkim bębniarzom, którzy zagrali podczas ogniska na tegorocznym Walnym Zebraniu Ogólnopolskiej Federacji Organizacji Pozarządowych.

Członkowie OFOP oraz inni goście

ognisko1_09

ognisko_widoczek

ognisko_09

Więcej zdjęć z ogniska, także z fire-show, znajdziesz na stronie Agencji Muzycznej Niezła – Agentka oraz w naszej galerii

Drugi dzień obrad poświęcony był sprawozdaniu Zarządu kończącego kadencję z działań przeprowadzonych w 2008 roku. Walne Zebranie zaakceptowało sprawozdanie merytoryczne oraz finansowe (bilans, rachunek wyników, informacja dodatkowa). Następnie dokonało wyboru nowych władz Federacji.

Zgodnie z zapisami Statutu, Zarząd składa się z 6 osób, z których połowa zmienia się w połowie kadencji. Jest to tzw. kadencja rotacyjna, której celem jest zapobieżenie ewentualnym nagłym zmianom kierunków działalności Federacji. Z dotychczasowego składu Zarządu pozostali, wybrani ponownie:

• Piotr Frączak(Fundacja Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego),
  • Urszula Jaworska(Fundacja Urszuli Jaworskiej),
  • Dariusz Supeł(Związek Harcerstwa Polskiego),
  • Piotr Drygała(Stowarzyszenie „Zielone Zagłębie”

Ponadto do Zarządu weszły:

• Teresa Rękosiewicz (Fundacja „Odzew”),Walne_09_prezes
  • Joanna Romańczuk (Śląska Liga Walki z Rakiem).

Na Prezesa ponownie został wybrany Piotr Frączak

W przerwie obrad Zarząd się ukonstytuował.
Wiceprezesami zostali: Urszula Jaworska iDariusz Supeł.

Walne Zebranie wybrało również Komisję Rewizyjną. W jej skład weszli:

• Filip Czernicki(Fundacja Uniwersyteckich Poradni Prawnych),
  • Jerzy Kwaczyński(PTTK Żyrardów),
  • Piotr Zalewski(Fundacja Akademia Promocji Filmu)

Walne_09_5Wane Zebranie OFOP

Walne_09 Walne_09_3

Od lewej: Członkowie OFOP, P.Drygała- Członek Zarządu, D.Supeł-Wiceprezes oraz U,Jaworska – Wiceprezeska

Walne_09_6 Walne_09_10Walne_09_7

Posiedzenie Walnego Zebrania